Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 

16 | 12 | 2025

Akcje biblioteki

12 kwietnia to Dzień Czekolady obchodzony w Polsce

        Czekolada- ta niezwykła słodkość znana na całym świecie obchodzi swoje święto kilka razy w roku m.in. 12 kwietnia, 7 lipca, 4 września, a także 28 października, w Polsce głównie 12 kwietnia. Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej. To Majowie już ok. 4000 lat temu wykorzystywali nasiona kakaowca do wytwarzania „czekoladowego” napoju. Stosowano je w trakcie ceremonii religijnych i jako lekarstwo. Później, dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i odkryciu Ameryki, nasiona tej rośliny przywędrowały do Europy, dając początek rozwojowi produkcji czekolady na starym kontynencie. Dziś rozkosze jedzenia czekolady mogą docenić wszyscy i mimo że czekolada jest produktem wysokokalorycznym, jej jedzenie ma wiele zalet. Należy pamiętać, iż teraz w trudnych czasach pandemii, czekolada jest polecana jako środek antydepresyjny. To  źródło aminokwasów i serotoniny, które  poprawiają nastrój i redukują nasz  stres.  Po zjedzeniu kawałeczka czekolady czujemy się dobrze i mamy ochotę się uśmiechać, jest to zasługą fenylotylaminy, która uaktywnia hormony szczęścia, czyli endorfiny.

 

        Najzdrowsza jest gorzka czekolada, o dużej zawartości kakao i małej zawartości cukru. W składzie mineralnym kakao figuruje: magnez, chrom, żelazo, cynk, potas, jest też źródłem witamin B, A i E. Eksperci twierdzą, że czekolada jest również dobra dla naszego serca i poprawia pamięć oraz funkcjonowanie mózgu. Pyszny słodycz wpływa energetyzująco i relaksująco na człowieka.

        Dla tych, którzy są na diecie lub dbają o linię albo nie chcą przesadzić ze słodyczami na poprawę humoru i samopoczucia polecamy książki z "czekoladą w tle":

  • "Charlie i fabryka czekolady- Roald Dahl,
  • "Czekolada z chili" Joanna Jagiełło,
  • "Dzień czekolady" Anna Onichimowska,
  • dwa tomy opowiadań "Gorzka czekolada i inne opowiadania o ważnych sprawach", "Gorzka czekolada. Nowe opowiadania o ważnych sprawach". Praca zbiorowa.

Tekst i foto: opiekunowie szkolnej biblioteki

 

Źródło:

https://spidersweb.pl/2018/04/miedzynarodowy-dzien-czekolady.html

https://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/12-kwietnia-to-dzien-czekolady-jeden-z-kilku-w-ciagu-roku,197552.html

E-szkoła
Projekty
ABSOLWENCI
BIP PZSP W OLSZANCE
Nasze sukcesy
Odwiedziny

Odwiedza nas 2 gości oraz 0 użytkowników.

Ostatnio dodane
Statystyka odwiedzin
4950041
dziś
wczoraj
w tym tyg.
w zesz. tyg.
do tej pory
67
290
442
4947808
4950041